We zouden veel vaker stil mogen staan bij wat ons gelukkig maakt. Vaak verdwijnen we in de waan van de dagelijkse dingen en vergeten tijd te nemen om stil te staan bij wat ons werkelijk drijft. Niet alleen thuis, ook op de werkvloer en in de vergaderruimtes van leiders, zou deze vraag veel meer aandacht verdienen. In het bedrijfsleven klinkt dit wellicht nog wat te zweverig, wat jammer is want geluk zal zeker rendement opleveren. Duurzaam ook nog. Wanneer u doet waar uw hart ligt, raakt u in de flow. Flow, zo’n gevoel dat u hebt wanneer u verliefd bent; dat u de hele wereld aankunt. Kom maar op! Juist in een professionele setting brengt dit meer productiviteit en zal het ziekteverzuim terugdringen.

Oke, het is een uitdaging om te definiëren wat geluk is. Er zijn al vele wijzen die daar prachtig over hebben gesproken, vaak raak als een waarheid. Alleen, u bent de enige die weet wat u gelukkig maakt. Waar u het gevoel hebt dat u uzelf kunt zijn, in welke omgeving, functie, hoe u met uw kwaliteiten het beste tot u recht komt en op de voor u juiste manier uitgedaagd wordt. Dit is een zeer persoonlijke kwestie welke ook nog eens dynamisch is; het is een proces dat uw hele leven ontwikkeld. In deze roerige tijd is dit besef erg belangrijk, het vormt de kern waarop u koers kunt houden. In het oog van de storm, daar heerst juist een enorme rust. Het is wel belangrijk om bij uw kern te blijven; bij uw werkelijke verlangens en intentie.

Op de werkvloer zou het een gezonde gewoonte zijn om stil te staan of genomen besluiten gelukkig maken. Dit houdt iedereen wakker, brengt een ander daglicht in de ruimte en daarmee ook in de organisatie. Het maakt ook dat stil wordt gestaan of een besluit past bij de missie van de organisatie. Er ontstaat een ander onderling gespreksniveau; niet alleen voor collegae. Ook als zelfstandige professional bij projecten waar samengewerkt wordt met andere professionals. Stilstaan bij wat uw werkelijk bezighoudt, vormt een bron van energie.

Alleen maar geluk? Natuurlijk bestaat niet alles alleen uit geluk, noch het streven daarnaar. Er zullen zich altijd situaties aandienen die ongelukkig maken. Ook hier is het belangrijk om daar aandacht aan te geven. Thuis en op de werkvloer. Er wordt veel te weinig stilgestaan bij dat wat er werkelijk aan de orde is. Het is goed om bewust stil te staan bij gelukkige en minder gelukkige situaties. Dat maakt groei mogelijk. Het geeft een besef van waar we wel en geen invloed op hebben.

Wanneer u zelf iets los moet laten, bijvoorbeeld een baan of project, staat u voor de vraag wat u energie gaat geven om verder te komen. Ogenschijnlijke vervelende situaties kunnen ook een uitnodiging zijn om uzelf eens onder de loep te nemen, om te kijken hoe u nog beter tot je recht zou kunnen komen. Terug naar de kern, naar de vraag wat u gelukkig maakt, dat ‘what makes your heart tick’. Heeft u de openheid om hiernaar te willen luisteren? De weg dient zich logischerwijs vaak al aan. Heb de moed, verhoog je geluksrendement.

Het rendement van geluk is zeker voor de professional en leider een enorme rijke bron van energie. Duurzame energie. Kwaliteit en passie op de juiste plek. In uw organisatie of bij een project. Bewust stilstaan bij besluiten in lijn met de missie en visie. Of deze bewuster gaan maken. Wanneer dit afgestemd is op elkaar, wanneer er flow is, dan ontstaat er magisch rendement. En de bron ervan, die raakt nooit uitgeput. U moet er alleen even contact mee maken.

© Tiara Dijkhof 2012