WERKWIJZE SESSIE
Na een kennismaking volgt een intake gesprek waarin we helderheid scheppen over je vraag of klacht door middel van een uitgebreide anamnese. In overleg bepalen we het traject dat passend voor je zal zijn. Na 3 tot 6 sessies zal er een verschil merkbaar zijn en vindt er een evaluatie plaats.

Naast mijn vaardigheden als logopedist maak ik gebruik van de methoden Maria Höller, Lichtenberger en systemisch werk. Daarover lees je onderstaand meer.

MARIA HOELLER

Maria Hoeller staat voor de methode Atmung-Tonus-Ton. De basis ligt bij de adem (de principes van Ilse Mittendorf). Adem wordt gekoppeld aan beweging, waaraan de toon (stemgeving) wordt toegevoegd. Het gaat om de balans van spanning-ontspanning.

Meer over Maria Höller-Zangenfeind

 

LICHTENBERGER

Deze stemmethode sluit goed aan op de filosofie van Maria Hoeller. Alle zintuigen worden ingeschakeld om een prettiger, mooier, fijner, voller, etc. stemgeluid te krijgen. Toepasbaar voor gezonde stemmen, bij het zingen en bij problemen met de stem. 

De individuele waarneming, hoorbaar-zichtbaar-voelbaar, wordt gestimuleerd om zo de eigen stemkwaliteit te ontdekken en te ontwikkelen.

Het instituut is in voortdurend in ontwikkeling. Reden voor mij om daar verdere nascholing te volgen.

Meer over de Lichtenberger methode

KRISTIN LINKLATER en GISELA ROHMERT

Kristin Linklater heeft, na jaren van stemwerk in de USA, een eigen steminstituut opgericht in the Orkneys. Haar basis is Freeing the Natural Voice. Eerst ervaren en voelen door te doen!

Gisela Rohmert staat aan de basis van de stemmethode Lichtenberger. Hierbij worden alle zintuigen ingezet om de juiste toon te treffen. Dit mag ieder op zijn/haar eigen manier ervaren.

Ik vond en vind het een voorrecht om van deze vrouwen zelf (tenslotte zijn zij de grondleggers) les te hebben gehad. Het heeft mij gevormd en inzicht gegeven om ieders stemontwikkeling persoonlijk te benaderen. Tenslotte is het ontwikkelen van een eigen, karakteristiek stemgeluid voor iedereen van belang.

 

SYSTEMISCH WERK

Systemisch werk is een mooie methodiek om een kernvraag helder te krijgen. Hierbij maak ik gebruik van een tafelopstelling, waarbij we, in overleg, de elementen vaststellen. Het leidt tot (nieuwe) inzichten en kan de verdere persoonlijke ontwikkeling ondersteunen.

Meer over systemisch werken